Hrvaška kot Havaji in Slovenija kot Švica

Hrvaška kot Havaji in Slovenija kot Švica

Minili so časi, ko je tudi delavec v tovarni prišel na vrsto v sindikalnem počitniškem domu, s sabo pa je vzel družino. Morje včasih ni bilo najemanje »potrošniškega« kredita. Pred dvajsetimi leti tudi nismo vedeli, da bomo skupaj s špageti in kumarami kupovali še »bonus točke« za letovanje otrok, ki sicer ne bi videli morja. Čeprav njihovi starši delajo. Tudi to je demokracija, da pošteno delaš in ne moreš na dopust.

Ko sem na zadnje preverila cene na Hrvaškem v kampu, kamor smo v Jugoslaviji hodili 15 let, mu je postalo jasno, da si ga morem privoščiti. Iz simpatičnega kampa je nastal »glamping« in seveda mobilne hišice. En teden tam zdaj stane več kot 1500 evrov. Hrvaška je marsikje postala draga kot Havaji. Primerjava s Havaji ni zgolj naključna zaradi lepote narave, ampak ker so bili Havaji samostojno ljudstvo, potema pa so jih Američani nasilno in nelegalno pridružili sebi. Naj se Hrvaška izogne tej usodi! Kar je mučno opazovati pri sosedih, je povampirjeni Vatikan, ki se mu blede od ustaštva in politika, ki je zaripla od plazenja po tleh za zahodnimi gospodarji. Pri nas je za las boljše. Ampak vsak las šteje v teh časih. Namreč v aktualnem turbo kapitalizmu tudi številni Hrvati in Hrvatice ne morejo peljati družine na morje. Koliko slovenskih družin pa lahko počitnikuje v Kranjski Gori za en teden? Plačati je treba parking na lastni zemlji za vsakim vogalom, računajo se že vzponi na slapove, kaj bo naslednje? Smo postali Švica za lastne državljane? Toliko o silnem napredku in demokraciji po zlomu Jugoslavije. Računajmo naravo svojim bližnjim.

Lahko si tudi logično razložimo, da si želita hrvaški in slovenski turizem predvsem premožne turiste. Spremljamo lahko tudi, da je hrvaški in tudi slovenski turizem marsikje prešel last tujega kapitala. Znotraj tujih franšiz lahko domačini le strežejo in pomivajo. Zasledila sem oglas, ki vabi v luksuzno vilo na Lošinju, do tukaj vse razumljivo – to je ponudba za bogataše in ne za nas »navadne« ljudi. Oči pa sem izbuljila, ko sem videla, da turiste v to vilo vabijo zaradi francoskih vin Chateau Lafite Rothschild. Torej imajo bajno bogati bankirji, ki lupijo narod po vsem svetu, še svoje vino in ga ponujajo v tako vinorodnem okolišu, kot je Hrvaška. Je treba piti uvoženo vino zraven Pelješca? Bi mogoče v Sahari ponudili še kupček peska iz Mongolije, da bo bolj prestižno? Je to vrhunski hrvaški turizem ali turizem na Hrvaškem s strani tujcev za goste, ki iščejo predvsem nova ozemlja, da jih zaplenijo in si jih podredijo?

Kako zelo morajo biti na Hrvaškem pohlevni pred določenimi tujimi turisti, je pokazalo tudi pijansko veseljačenje britanskih padalcev, ki so urinirali, kjer se jim je zahotelo, niso plačevali računov in bili so nesramni do domačink. Mislite, da jih je trdo prijela hrvaška policija? Motite se. NATO vojska je nedotakljiva, četudi s svojim vedenjem razvrednoti »lijepu njihovu«, ker vojaki zgolj so podaljšek gospodarjev, ki ponujajo vino Rothschild na Lošinju.

Koliko časa bo trajalo, da bodo ponujali vodo s Fidžija na Soči in zaračunali sprehod po Kobaridu? To se ne sme zgoditi. Prepričani pa ste lahko, da nekateri že kujejo takšne načrte. Tudi mi »navadni« ljudje ga moramo imeti, načrt namreč. Da v duhu tolminskega upora zrušimo vse turbokapitalistične utrdbe, ki bodo skušale naravo prodati nazaj ljudem in izničiti sobivanje z njo. To je ta »zeleni kapitalizem«.

Ekološko in pravično - obiščite    ZELENO TRGOVINO   .

Ekološko in pravično - obiščite ZELENO TRGOVINO.

Zakaj rešujemo ladje, ne ljudi?

Zakaj rešujemo ladje, ne ljudi?

Evropa ni Evropska unija

Evropa ni Evropska unija