Trump in kraljica, ne pa vsa resnica

Trump in kraljica, ne pa vsa resnica

Ob 75. obletnici izkrcanja zaveznikov v Normandiji se je izbrala gruča pomembnih predsednikov in predsednic držav zaveznic v boju proti nacizmu 2. svetovne vojne, ki je tragično zaznamovala človeštvo.

Screen Shot 2019-06-07 at 08.00.13.png

Številne je presenetilo, da je bila med povabljenimi zavezniki tudi nemška kanclerka Angela Merkel, torej predstavnica nekdaj agresorske države. V tem ni nič spornega. Tudi Nemčija mora naprej in večne zamere ne vodijo nikamor, poleg tega, da niso bili vsi prebivalci Nemčije vpleteni v nacizem. Veliko manj komentatorjev se spotika ob to, da je osrednja osebnost proslave kraljica Elizabeta iz družine, ki je odkrito simpatizirala z nacizmom. Kraljica je kot otrok fotografirana s pozdravom »heil« - torej iztegnjeno roko. Dobro, bila je otrok. Gremo dalje.

»Zborček« predsednikov evropskih držav od Therese May do Emmanuela Macrona se je vzhičeno smehljal na proslavi zaveznikov. A tako Macron kot May veljata s strani lastnih državljanov za izdajalca interesov ljudi, ki so ju izvolili. Zelo slabo skratka. Da ne omenjamo manipulatorjev, kot sta Justin Trudeau in Donald Trump, ki za fasado obljub izročata še naprej vse korporacijam in vojski. Na Zahodu nič novega, prav zares.

Screen Shot 2019-06-07 at 07.33.03.png

Najbolj očitno na proslavi ob dnevu D, pa je bilo, da niso povabili Vladimirja Putina, torej Rusije, ki je odločilno pripomogla k zlomu nacizma. Razumemo lahko, da si Nemčija in Anglija velikodušno odpuščata vse, tudi Franciji je kolaboracija odpuščena, Rusija pa je nezaželena, ker treba je imeti »skupnega sovražnika«?

Ljudje si želimo socialni mir in svet brez vojn, ne pa zlaganih parad politikov v predragih oblekah, ki se držijo svojih položajev za ceno trpljenja ljudi.

Vladarji zahodne Evrope imajo precej lopovske navade, da radi kaj privzamejo od drugih in se potem pretvarjajo, da je to njihovo. Evropski muzeji, ki zaslužijo milijone evrov od vstopnin, so polni nakradenega bogastva iz Afrike in Azije z izgovorom, da so dragocenosti tam »bolj na varnem«. Na ta način Francija še vedno s kolonialno denarno valuto izčrpava štirinajst afriških držav. In še vedno se čaj iz Indije prodaja kot »angleški čaj«, čeprav sploh ne izvira od tam in belgijska čokolada še nikoli ni zrastla v Belgiji. Vendar za evropske posle je vse to samo »darilo« za »manj razvite«.

Omalovaževanje pomembnih prispevkov drugih in poveličevanje sebe v nedogled ni dobra popotnica. Za nikogar.

Foto: RT

Draga dijakinja z Gimnazije Šentvid

Draga dijakinja z Gimnazije Šentvid

Neupoštevanje varnostnih mehanizmov pri cepljenju

Neupoštevanje varnostnih mehanizmov pri cepljenju