Neupoštevanje varnostnih mehanizmov pri cepljenju

Neupoštevanje varnostnih mehanizmov pri cepljenju

Piše: Jure Pogačnik, gibanje Za Zdravo Družbo

Zapis je posvečen 3. juniju, mednarodnemu dnevu žrtev cepljenja z željo, da bi opozoril na grobe napake v sistemu, ki je dokazano neučinkovit in korumpiran, hkrati pa si prilašča pravico namesto staršev odločati, kaj je za njihove otroke najbolje.

20. člen Zakona o pacientovih pravicah določa pojasnilno dolžnost zdravnika, da pacienta med drugim seznani tudi s tveganji posega. V primeru opustitve so za zdravnika predvidene kazni in pred leti so starši, ki so se znašli v upravnih postopkih zaradi necepljenja Zdravstvenemu inšpektoratu RS, prijavili na desetine tovrstnih kršitev. Navedeni organ ni ukrepal niti v enem primeru. Namesto tega je ustavil upravne postopke, ki jih je vodil zoper prijavitelje. Zdravstvene oblasti so kasneje pripravile svojevrsten obrazec, ki ga starši dobijo in podpišejo pred cepljenjem. Vendar namesto pomembnih informacij obrazec vsebuje le banalnosti, vsebina je sugestivna in pomanjkljiva. V nadaljevanju so navedena opozorila, navodila in informacije, ki bi jih takšen dokument moral vsebovati. Vsebina izhaja iz navodil k cepivom, ZNB in druge dokumentacije.

Opozorila, kdaj je cepljenje nedopustno: 1. Če je pri obvezniku prisoten spremenjen imunski odziv. Mnenja o tem, kaj to pomeni, se lahko razlikujejo. Še pred 40 leti otrok z alergijami niso cepili, ko je delež alergikov z leti rastel, se je ta varnostni mehanizem opustil. 2. Če ima oseba alergijo na eno ali več sestavin cepiva. 3. Če so v družini avtoimune bolezni. Nisem prepričan, če se ta varnostni mehanizem v Sloveniji upošteva, ga pa upoštevajo drugje v svetu, predvsem tam, kjer cepilna represija ni tako razvita. 4. Če so bile po predhodnem cepljenju prisotne prekomerne reakcije.

Navodila za primere stranskih učinkov: 5. Kako je treba spremljati otroka po cepljenju. 6. Kako se odzvati v primeru reakcij. 7. Kako in kje reakcije prijaviti ter nujnost vpisa reakcij v zdravniški karton. 8. Kako zahtevati odškodnino v primeru hudih in trajnih posledic.

Pomembna dejstva, ki bi jih morali starši poznati, da bi se zavedali svoje resnične odgovornosti in realne neodgovornosti zdravstvenih oblasti: 9. Stroka o učinkovitosti in varnosti cepljenja nima enotnega mnenja. Številni strokovnjaki cepljenju nasprotujejo, o spornosti obstajajo številni prispevki v strokovni literaturi, knjige in pričevanja. 10. Posledice cepljenja je zelo težko dokazati. Če neposredno po cepljenju nastane za zdravje nepopravljiva škoda, se to praviloma opredeli kot časovna koincidenca oz. časovno naključje. Dokazno breme je Evropsko sodišče šele leta 2017 prevalilo na stran izvajalca cepljenja. Nisem seznanjen, kako je slovenska praksa temu sledila, občutek je, da se to ne upošteva. 11. V Sloveniji imamo pasivni sistem spremljanja stranskih učinkov cepljenja. Po ocenah strokovnjakov, tak sistem zabeleži največ 5 odstotkov stranskih učinkov. Če upoštevamo že prej omenjeno fikcijo časovne koincidence, lahko ocenimo, da se zabeleži nedopustno majhen delež stranskih učinkov. Kljub temu so v ZDA proizvajalci cepiv med leti 1999 in 2016 izplačati več kot 4 milijarde dolarjev odškodnin 4.311 žrtvam. 12. Nekatera cepiva so pridobljena s pomočjo gensko spremenjenih organizmov.

Seznam pomembnih dejstev se nadaljuje, vendar ga zaradi preglednosti zaenkrat zaključujem.

Foto: Collective Evolution

Trump in kraljica, ne pa vsa resnica

Trump in kraljica, ne pa vsa resnica

»Popolnoma neizobražena drhal« in kompleks večvrednosti

»Popolnoma neizobražena drhal« in kompleks večvrednosti