Zakaj feminizem žuga pop pevcu in ne ministru?

Zakaj feminizem žuga pop pevcu in ne ministru?

Podeljevanje »nagrade« Bodeča neža za najbolj seksistično izjavo leta je smiselno, ker daje poudarek temu, da so tudi ženske ljudje, ki si zaslužijo spoštovanje.

Vprašanje je, ali je podeljevanje »nagrade« ustrezna poteza, ko se nekdo baha s posilstvom, kot se le Jure Mastnak s tvitom, ki je grozil Normi Korošec. Bistvo je ali Jure Mastnak izgubil možnost dela v javnem zavodu zaradi krivdnih razlogov? RTV kot javna (!) institucija se je distancirala od »zasebnega tvita« Mastnaka. Če zasebno nekomu groziš s posilstvom in ne v službi, je to razlika? Ne, to je seksizem RTV Slovenija!

Tudi izjava psihoterapevta in pediatra Viljema Ščuke, da naj bi se posilstva deklet dogajala »s soglasjem« je težko doumljiva. Ima tudi gospod Ščuka še službo povezano z javnimi institucijami?

Ti dve izjavi morata imeti posledice in to ne le »nagrado« skupine feministk, ki ne pomeni dotičnim osebam ničesar.

Kaj delajo na seznamu »nominirancev« za Bodečo nežo Jan Plestenjak, Branko Gradišnik in Milena Miklavčič je manj razumljivo, glede na stiske žensk v Sloveniji. Plestenjak je popevkar, Gradišnik in Miklavčičeva pa sta literata. Noben od naštetih ni grozil ženskam ali objektivno vplival na njihove življenjske pogoje. To je njihovo mnenje, do katerega imajo vso pravico. Za razliko od ministrov, ki jih plačujemo vsi in morajo delati v dobro vseh - tudi žensk!

Kakšen je odnos ministra Sama Fakina do medicinskih sester? So ogromna skupina skoraj v celoti žensk, ki že več let čaka na sprejetje ustrezne zakonodaje. Kar odločilno vpliva na ženske, njihove družine, poklic in oskrbo cele države. Seksizem je po definiciji odrezati več tisoč ženskam delavske pravice.

Temu postaviti ob bok na primer intervju Plestenjaka, je s stališča feminizma kot gibanja za pravice žensk v družbi, deluje nesorazmerno.

Tudi ob obisku uradnih ustanov, če si le vzamemo nekaj minut časa za pogovor s snažilkami in varnostnicami, spoznamo, da nimajo nobene socialne varnosti. Delajo za državo, ki jih je odvrgla za »outsourcing«. Si lahko predstavljamo, kako se počuti izdana snažilka, ki briše prah pod plakati o enakopravnosti v šoli že 39 let, ta ista ustanova pa jo odvrže kot umazan robec. Upati je, da feministična iniciativa takšnim javnim (!) ustanovam ne zgolj podelila »nagrade«, ampak se z vsemi silami uprla takšnemu ravnanju in konkretno izboljša življenje žensk.

Menda je to tisti seksizem, ki ga je treba nagovoriti z začrtanim delovanjem. Glede na konkretne in kronične težave žensk v Sloveniji.

Besede so zelo pomembne in prav je, da Bodeča neža ne le, da na to opozarja, ampak zahteva takojšnje ukrepe. Sicer bo postala ta nagrada še ena »Nobelova nagrada za mir« – v posmeh temu, kar se dejansko dogaja. Hkrati pa je nujno, da se feminizem podviza za delavske pravice žensk, sicer bo potonil in ne smemo se čuditi, če ga bodo prav ženske začele prezirati prve. Naj Bodeča neža zares zbode tudi tiste na političnih pozicijah moči, ki neposredno vplivajo na življenjske pogoje žensk.

lik na      Zelena trgovina     , je podpora neodvisnemu mediju. Hvala!

lik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala!

Študentske organizacije – ukiniti bando pohlepno, takoj!

Študentske organizacije – ukiniti bando pohlepno, takoj!

Čustveni invalidi vodijo EU

Čustveni invalidi vodijo EU