2. podelitev nagrad za »Fake News«

2. podelitev nagrad za »Fake News«

Nezaupanje v medije je na najvišji stopnji v zadnjih desetletjih. Torej nezaupanje v »velike« medije. Bralci so v njih pogosto ožigosani za neumneže in primitivneže, če si drznejo pokazati na nedoslednosti v domnevno nepristranskih poročilih. Prav tako so ljudje opazili, da je njihovo mnenje prezrto, tudi če opazijo laži.

Afera Skripal
Med najbolj očitno zlaganimi zgodbami je bila afera Skripal, z bojnim strupom novičok. Slučajno se je afera zgodila z ruskim agentom, povezanim z britansko obveščevalno službo in slučajno jih je »zastrupljene« našla glavna medicinska sestra britanske vojaške službe in čisto slučajno je Julija Skripal po zastrupitvi bila videti kot da je šla vmes v lepotni salon, ne da je bila na robu smrti. Skratka afera Skripal je bila očitna »fake news« britanskih medijev z namenom širjenja sovraštva do Rusije. Podlo? Da.

Napačni izračuni v reviji Nature

Kot da to ni dovolj, je izjemno ugledna naravoslovna revija Nature objavila napačne izračune glede segrevanja oceanov. Članek so množično povzemali vsi mediji, velika škoda, da se javnost straši, ukrepov pa ni nobenih kar se tiče velike industrije. Na prvem mestu glede onesnaževanja je, uganite - vojaška!

Pentagon in trilijoni dolarjev

New York Times je na vso moč trdil, da Pentagon ni »izgubil« trilijonov dolarjev. Zgolj napačno računovodstvo? Verjemi, kdor more, tej neposrečeni lažni novici. Vojaški ustroj ZDA golta nepregledne količine denarja, težavam z brezdomstvom, in slabo zdravstveno oskrbo za manj premožne pa ni videti konca.

Ubit Ukrajinec, ki je živ

Ker je bila Rusija zelo precizna tarča lažnih novic, je bil del tega načrta tudi zlagana usmrtitev ukrajinskega novinarja. Bil naj bi umorjen kot »kritik Putina«. O tem so na veliko poročali vsi. Babčenko pa se je živ sprehajal naokoli. Toliko o preverjanju novic s strani »uglednih« medijev.

Spiegel - zaporedne laži o Siriji
Lani je častitljivi nemški mediji Spiegel objavil celo serijo izmišljenih člankov na temo vojne v Siriji. Da bo blamaža še večja, je novinar Claas Relotius, ki se je o Sircih vse zlagal, ljubljenec evropskega novinarstva, ki je prejemal eno nagrado za drugo. Bil je najboljši novinar v Nemčiji! Kaj nam to pove, sprašuje Corbett Report, ki podeljuje nagrade za lažne novice? Da je možno objaviti največjo laž in biti zanjo nagrajen. Pomembno je, da pišeš, kar želi vladajoča elita! Uredništva zgodb ne preverjajo, saj so »prave«. Sirija je prelomila svetovno novinarstvo na dva dela – na priliznjence, ki so v človeški tragediji iskali slavo in dobiček zase in na tiste, ki so ljudi želeli podpreti – četudi jih bo javnost zavrgla.

Zmagovalna lažna novica - kemično orožje in Asad

V primeru Sirije je bilo medijsko zaželeno, da se demonizira predsednik Bašar Asad, kar je najbolj veličastno storil prav Donald Trump, dobitnik nagrade za »Fake News 2018«, ki je sirskega predsednika označil za »žival« in ga obtožil kemičnega napada na prebivalce Sirije. Tega napada ni bilo, kar je potrdila mednarodna preiskovalna komisija. Ampak to nikogar več ne zanima. Storjeno je bilo bistveno, da so lahko vsi ob tem zaslužili »humanitarci«, »novinarji« in seveda politično-vojaški ustroj.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

lik na      Zelena trgovina     , je podpora neodvisnemu mediju. Hvala!

lik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala!

Soros primerja EU s Sovjetsko zvezo

Soros primerja EU s Sovjetsko zvezo

V čigavem imenu bo izdana svoboda govora?

V čigavem imenu bo izdana svoboda govora?