Kampiranje in počitniški realizem

Kampiranje in počitniški realizem

Počitnikovanje je vrh kapitalizma. Zaslužen dopust, ki ga je priboril sicer socializem, ampak pustimo zdaj to.

Alarm! Ponoči se zbudiš prepričan, da lomasti pošast iz grške mitologije, ki hrope, riga in bljuva zrak. Gre zgolj za smrčanje turista pred prikolico. Mene zanima, zakaj tistim, ki smrčijo, ne odredijo posebnega dela kampa? Tako bi izničili potrebo večjega števila ljudi, ki so čez dan na plaži načeloma miroljubni, da ponoči budni fantazirajo o stalinističnih ukrepih, signalnih pištolah in vedrih ledene vode. Ker ne boste verjeli, nekateri imajo avtodome in prikolice in kljub temu želijo druge nagraditi med dopustom s svojim smrčanjem zunaj svojih domovanj.

Kot da to ni dovolj, da prikoličarji hodijo skrajno ponosno mimo šotorov. Mi v šotorih smo zanje  »baldahinarji« iz prašnih step nižje kaste. Tudi tako nedolžno opravilo, kot je pomivanje posode, natanko določi nič hudega slutečega šotorista. Naša plastična posodica v koritu daje vedeti prikoličarjem, da imajo monopol nad porcelanom v kampu. Sicer rahlo zaripnejo, ko dvigujejo vedra pomitega porcelana, kot da so stregli celoten filharmonični orkester, a status je status! Vendar se tudi prikoličarji med sabo prezirajo. Pavšalisti hodijo do plaže kot vodje prisilnega delovnega kampa in mimogrede navržejo: »Nekateri pridejo za en teden, mi smo tukaj od pomladi do jeseni. To je naša ulica.« To dokazujejo na način, da se ogradijo od drugih z različnimi barikadami. Človek pričakuje, da bo zdaj zdaj trenutek, ko se bo zgodila tretja pariška vstaja in bo iz s kamni obloženih tend privihrala trobojnica. Vendar to je zgolj njihova ljubezen do dopusta. Izražajajo jo tudi na način, da svoj košček obale spreminjajo v malo Dolenjsko ali Štajersko z lončnicami, nasadi in ograjami: »Klinc pa tak dopust, če ne moreš biti kot doma!« Druga polovica pavšalistov nikoli ni prebolela razpada Jugoslavije: »30 let plačujemo parcelo, pa smo manj kot Nemci.« Ob tem, da jih domačini vsakič popravijo, kako se pravilno naglasi hrvaške besede. Ko so jih končno osvojili, jih šokira dejstvo, da je večina osebja na terenu v kampu zdaj iz Srbije, ker so cenejša delovna sila.

Zakaj je razpadel socializem, je jasno ob prvem obisku plaže. Gostje, ki demonstrativno berejo Mladino si »privatizirajo« senčni del plaže s svojimi ležalniki za vekomaj veke. Druge družine z majhnimi otroki se lahko scvrejo, kar se njihovega levičarstva tiče. Briga jih, da oni uporabljajo ležalnik, kot pravi buržuji le dve uri na dan. Vmes ležalniki samevajo kot okostnjaki na morskem dnu, a gorje, če jih kdo prestavi za en sam milimeter. Njihov moto je: »Skupno vzamem, svojega ne dam.«

Obžalujem dejstvo, da je skupina ameriških turistov, ki so si glasno žogo podajati nad ležečimi in jih ciljali v glavo, prehitro odšla. Imela sem sijajen načrt, da glasno povem, da niti na dopustu ne morejo brez imperializma.

Zadnja uganka počitnic so mastni krofi, ki jih ponujajo že navsezgodaj zjutraj kot mašilo arterij. Je prodaja fig prepovedana ali je to prikrita invazija domačinov na obiskovalce? Plažo ste zasedli, v lanske kopalke pa ne boste sedli več!

Realizem kampiranja je izkušnja, ki jo je treba ponoviti vsako leto. Da se prepričaš, če je vse še vedno res. Vse ekološko naravnane, ki 355 dni v letu praskamo ovitke z lončkov stekla ali plastike in kompostiramo, že prvi dan čaka epski poraz, saj ločevanje odpadkov v kampu še vedno ne obstaja. Orgija mešanih odpadkov se nam vsak dan smeje v obraz. Sicer pa postaja tudi kampiranje elitno, včasih je bilo pečat proletariata, danes z »glampingom« postaja dosegljiv le za tiste, ki jim po tednu dni postane rahlo dolgčas na jahti.

Ni izključeno, da nekje januarja hrvaška policija ne bo v globokih s komarji napolnjenih goščavah ob obali, našla gručo zariplih Slovencev, ki so se odločili, da si tokrat plažo rezervirajo čisto prvi. Letos pa zares!

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Zdravo Slovenija 1-18.jpg
Na rasistični strani Alp

Na rasistični strani Alp

Otroci se »igrajo« koline in posilstva

Otroci se »igrajo« koline in posilstva