Slavni, bogati in mrtvi

Slavni, bogati in mrtvi

Zakaj se nas presenetljivo dotakne smrt ljudi, kot je Anthony Bourdain? Razvpiti voditelj televizijskih oddaj o kulinariki je pritegnil pred ekrane milijone gledalcev. Njegov gost je bil celo ameriški predsednik Barack Obama. Nagrajeni in cenjeni voditelj je tragično končal svoje življenje sam. Na enak način kot lastnica modnega imperija ženskih torbic Kate Spade, ki je za več kot dve milijardi dolarjev prodala svojo blagovno znamko.

Nista edina, ki sta na ta način prekinila svojo življenjsko pot. Težje razumemo, zakaj končajo življenje osebe, ki imajo »vse«, torej družino, slavo, bogastvo in uspeh v družbi. Vendar to ne pomeni zadovoljstva in povezanosti. Kakor je povedal ameriški filmski igralec, je ravno slava zatočišče, kamor številni skrijejo svoje notranje stiske.

Bourdain je bil znan tudi po tem, da je zaničevalno govoril o vegetarijancih in veganih in jih celo primerjal z vojaško skupino, ki strelja ljudi. Za človeka, ki je jedel kačo, ko ji je še utripalo srce, pričakovano. Ni se menil za trpljenje živali, čeprav je sam tudi trpel kot odvisnik in zaradi pomanjkanja. Kljub vsemu udrihati po ljudeh po samomoru, je nehumano. Argument, da sami niso bili sočutni, je nevzdržen. Lahko se ne strinjamo, lahko smo zelo kritični, žalostni in jezni, a smrti ne moremo privoščiti nikomur, ker s tem postanemo enaki najslabšemu.

Po čem pravzaprav hlepimo? Kakor je za revijo People komeniral psiholog dr. Kevin Gilliand »pogovor rešuje življenja«. Obdani z uspehom, nastopanjem za druge, kazanjem navzven si pogosto delamo slabo uslugo. Denar je lahko še kako koristen, če ga uporabimo za povezovanje z ljudmi, ne za posedanje na prestolih, ki ne prinašajo notranjega zadovoljstva.

Ta trenutek je v Jemnu na robu smrti 8 milijonov ljudi zaradi lakote. Pohlep saudijske vlade je določil, da bo izstradal celo državo. Dojenčki okostnjaki so cena, ki so jo določili, da se bodo še bolj obogateli. Ob tem beremo novice, kako je urednica modnih strani za  estetski videz svojih zdravih nog zapravila 13.500 evrov. Vsako leto ženske za nego proti celulitu zapravijo 500 milijonov evrov. Svet je poln radikalnih nasprotij.

Premalokrat se morda vprašamo, kam vlagamo svoj čas in denar. Iskren pogovor s prijatelji ni nikoli zgrešena naložba. Če jih ni, prosim pokličite telefonsko številko 116 123 ali katero od številk, kjer vam bodo sočutno prisluhnili. Svet ne bo in ni boljši, če izgubimo človeka, ampak, če nekoga rešimo stiske.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala!

Zdravo Slovenija 2-18 oblačia.jpg
Sieg Heil Velenje!

Sieg Heil Velenje!

Bolje Turek v roki, kot Pariz na strehi

Bolje Turek v roki, kot Pariz na strehi