Domoljubna kultura: »Dajte mi šnops in prašiča!«

Domoljubna kultura: »Dajte mi šnops in prašiča!«

Tisti, ki ne hodijo na predstave sodobnega plesa? Kaj pa je to? Tudi tisti, ki nikoli ne pridejo do gledališča. Ja, nimajo denarja, kajne! Poslušajte, za tiste na zavodu je prestava brezplačna. Niste vedeli, ker vas ne zanima. Balet in opera sta sploh poglavje zase. Dajte mi Kluga! Koga?

Slovensko dramsko umetnico Simono Semenič, so tisti, ki imajo »domoljubne vrednote« kazensko ovadili. Zakaj? Ker se je pred leti ovila noseča v slovensko zastavo in jo malce izrezala s škarjami, da je ven štrlel njen trebuh. Med drugim je njeno dramsko besedilo prevedeno v 11 jezikov, a kaj ko to ni tako vidno s prostim očesom, je treba brat. Nadležno?

Hm, so Duchampa prijavili tudi, ker je dal v galerijo pisoar leta 1917? Da onečašča vrednote francoske revolucije in ameriškega domoljubja? Nezaslišano, neokusno in predrzno? Dajte, povejte, kaj pa je milijone mrtvih v 1. svetovni vojni, ki je takrat trajala? Pohabljenih, raztreščenih, sirot, živih trupel in vdov? Je to državniška umetnost svoje vrste?

Slovenska vojna še traja, specialna vojna pravijo, da je to. Ni fronte in topov, narod pa počasi umira v čakalnih vrstah za srčne operacije ali ker imajo raka. Starši in upokojenci hodijo v tihih vrstah na urade, če se jih bodo usmilili. Ker so pač ubogi pošteni državljani. K njim ni »domoljubov«. Vrednote takšni primerki, ki prijavijo umetnico, raje prihranijo, da zakoljejo kakšnega prašiča in spijejo pol litra šnopsa. Performans? Kaj pa je trgovanje naših politikov z orožjem? Interaktivna umetnost? Jih je že kdo prijavil? Sprašujem pač.

Čisto prave domoljube moti tudi dojenje psa Maje Smrekar, ki je tudi letos dobila nagrado Prešernovega sklada. Poglejte mene tudi to moti, ker me spominja na vse pse v Sloveniji, ki so v vročini in ledu privezani z verigo v umazaniji pred lepo urejenim cvetličnim vrtom. Je to slovenski impresionizem ali kaj tretjega?

Poslušala sem intervju s Simono Semenič na programu Ars? Katerem? Ja na tistem državnem radiu, kjer se pogovarjajo z umetniki in profesorji in razlagajo o kulturi. Tam je gospa Semenič povedala, da ne ve, če bo še dolgo zdržala kot umetnica. Jo bolijo noge od visokih pet ali morda nima več prostora v denarnici zaradi bogatih sejnin? Ne, umetnica pravi, da se težko preživi, načeto zdravje in podobno. Ne od preveč potice.

Slovensko državo, pustimo zdaj ostalo, smo zgradili na temelju kulture. Tanki so precej premalo, da se ljudje povežejo kot narod.

Zato minister za kulturo Tone Peršak, ki strelja po umetnikih s tem, ko jim odvzema še tiste uborne evre, kot general pošilja vojake pred topove, kdor bo preživel, je pač loterija, kajne? On lepo na toplem sedi v pisarni in pojma nima, kako je to, če trepetaš pred položnico za elektriko, no, skratka on pljuva na domoljubne vrednote.

Prijaviti ga je treba. Prvega.

Kliknite na oglas za naš "kulturni cent"! HVALA!

Foto: Pieter Bruegel, detajl

Olimpijsko zgražanje: pasja obara fuj, pršut njam!

Olimpijsko zgražanje: pasja obara fuj, pršut njam!

Pasti zadolževanja – od pravljice do more

Pasti zadolževanja – od pravljice do more