Ko milijarder meditira

Ko milijarder meditira

Screen Shot 2018-12-15 at 17.18.00.png

»Vstajal sem ob 4 h zjutraj in meditiral do 9 h zvečer. « Meso, alkohol, kava, cigarete, klepet, radio, TV, telefoni, pisanje ali branje so prepovedani. Sedi se na betonskih tleh na majhni blazini, sobe so zelo tesne. Kopalnica je vedro vode. Med urami sedanja se nekajkrat sprehodiš ob zidu samostana. Opis mladega meniha? Ne. Gre za doživetje milijarderja in lastnika dveh blagovnih znamk Twitter in Square, Jacka Dorseyja. Njegova razvpitost glede vplivnosti in bogastva, ga postavlja ob bok Stevu Jobsu in Elonu Musku, piše CNBS. Ocenjujejo, da ima pod palcem več kot 4 milijarde dolarjev. Vsota, ki je za večino tega planeta nepredstavljiva. Sicer živi običajno kot vsi mega bogataši z manekenkami na jahtah in podobno. Očitno pa ga poleg denarja in družbenega vpliva zanima še nekaj več.

Kot je javno povedal, na Twitterju seveda, si je za svoj rojstni dan omislil vipassana meditacijski umik v Mnjanmaru. Vipassana je zahtevna meditacijska tehnika. Težko bi za vipassano rekli, da je »beg«, ker je disciplinirana vadba, ki je ne zmore vsak. Zato so tudi nekateri glasni kritiki tega milijarderja, pohvalili njegovo potezo, da je šel na takšno obliko meditacije in jo poleg tega še priporočil drugim.

Meditirati ne pomeni vedno živeti

Ob navdušenju nad vipassano je Dorsey opisal tudi tradicionalno budistično skupnost, ki te meditacije izvaja. Še posebej je poudaril, da je ta dejavnost nekomercialna. Torej ne gre za meditacijo ali izkušnjo, ki se jo enostavno plača, treba jo je zdržati. Budistična skupnost pa se preživlja le s prostovoljnimi prispevki. Vse lepo in prav, če o tem ne bi razpredal milijarder. Ker takšne obscene vsote denarja kot jo ima sam, je nemogoče dobiti s poštenim plačilom svojih zaposlenih oziroma vračanja družbi.

Zato so mu poznavalci budizma, ki ga tudi živijo, torej nimajo le občasnih meditacijskih izletov, povedali, da zelo cenijo njegovo dejanje, na srce pa mu polagajo, da je temelj budizma, ali katerekoli duhovne poti samospoznanja, najprej pravičnost. Kot vzorni budisti ga niso napadali, le obzirno so mu sporočili, da nobena meditacija ne bo dovolj »globoka«, če želi doseči notranji mir, dokler bo njegov posel predvsem kopičenje bogastva.

Saj Dorsey ni edini, bogataši se radi občasno fotografirajo v jogijskih in meditacijskih pozah. Imela sem priložnost spoznati bogataša, ki se je dejansko odpovedal zajetnemu delu svojega bogastva, nekdanji lastnik blagovne znamke Hard Rock Caffe. Njegov duhovni učitelj v Indiji ni želel sprejeti njegovega denarja, ki je kasneje šel za bolnišnico, ki še zdaj brezplačno deluje, dokler ni povedal, da je ta denar ni le njegov (!), temveč s tem darujejo tudi vsi (!) ljudje, ki so bili pri njem zaposleni. Drugače kot milijarder Bill Gates, ki pot pretvezo dobrodelnosti testira zdravila v manj razvitih državah in zamolči smrtne žrtve med otroki, ki so posledica izkoriščanja. Zaradi neetičnega testiranja cepiv na plemenskih otrocih v Indiji je država tudi javno obtožila fundacijo Gates.

Če se vrnemo k milijarderju s Twitterja, Dorseyju, – prej ali slej se bo v njegovi meditacijo prikazalo trpljenje otrok, saj prav on dopušča, da se na njegovi platformi pogovarjajo pedofili, ki trdijo, da so neškodljivi. Na drugi strani Twitter zavestno blokira ali omejuje delovanje neodvisnih medijev. Twitter je zvesti cenzor globalne »elite«.

Kdo je bil Buda?

Dorsey pravi, da meditira že 20 let. Na dolarje? Ker namreč vse, čisto vse, tudi meditacijo se da uporabiti zato, da nagrabiš vse več zase, z mirnim srčnim utripom za povrhu.

Vipassana je odlična tehnika, v tem se ne moti in je vredna vsega spoštovanja. Dorsey je očitno pozabil, da je to meditacijo razvil Buda, ki je bil pred tem princ bajnega bogastva. Seveda se mu je v celoti odpovedal in postal sočuten do vseh živih bitij. Bo Dorsey kdaj doumel? Bomo mi? Om mani padme hum.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Screen Shot 2018-11-17 at 17.58.36.png
Nova izdaja Slovenije: Dokument o ameriški korporaciji

Nova izdaja Slovenije: Dokument o ameriški korporaciji

Če bi bil Pariz v Siriji

Če bi bil Pariz v Siriji