Slovenija: Dobrodošli v deželi bogatih revežev!

Slovenija: Dobrodošli v deželi bogatih revežev!

»Nekdo, ki ima 700 evrov plače, bo po novem na minimalni plači. Ustvarjamo deželo bogatih revežev,« izjava generalne direktorice GZS Sonje Šmuc, ki za svoje delo seveda prejema plačo, prav gotovo kilometre daleč od minimalne. Višine njene plače GZS tudi ne razkriva, kakor že v preteklosti.

Izjava generalne direktorice GZS deluje podcenjevalno in brezčutno do državljank in državljanov. Ker gre za televizijsko izjavo z enim stavkom, se zaradi pravičnosti moramo vprašati ali je podala drugačen zaključek? Težko.

Ob tem se je nujno vprašati tudi ali se generalna direktorica Gospodarske zbornice zaveda, da si danes lahko posameznik privošči okoli 1 % ponujenih nepremičnin in manj kot 5 % manjših stanovanj, ki so velika manj kot 50 m2? S tem, da večina nima povprečne plače!

V zadnjih treh letih je cena za kvadratni meter stanovanja v Ljubljani poskočila za 500 evrov, plače pa so se povečale za skromnih 60 evrov, piše RTV SLO.

Najbolj tragično od vsega za Slovenijo, naš up za zeleno in izobraženo deželo pa je, da smo, kot kaže, pravzaprav gospodarsko zanimivi, le če ponujamo ceneno delovno silo. Kot nekakšna zasilna Kitajska Evrope? To je ena izmed utemeljitev Šmuceve, zakaj zavrača dvig minimalne plače.

Zato se iz Slovenije množično izseljuje mladina in zdravstveno osebje. Rodnost drastično pada – le kdo bo delal za 700 evrov na mesec in še rojeval, ob tem, da si ne more plačati dostojnega stanovanja? Slovenske šole in vrtci vlagajo izvršbe zaradi neplačanih kosil in malic. So to naši bogati reveži?

Prav gotovo za nastale razmere ni odgovorna generalna direktorica GZS in gnev zaradi ene izjave bi bil pretiran, čeprav ni prva njena etično neposrečena izjava. Slovenija je dežela, ki jo je do kosti obrala brutalna privatizacija, kraja državnega premoženja in umazani politični posli.

Izjava Šmuceve je zgolj dokaz, da smo v zelo slabem stanju. Kot nam je nedavno na srečanju zaupala slovenska profesorica, je razred z več kot 35 študentov vprašala, koliko jih bo po diplomi ostalo v Sloveniji? Dvignili sta se dve roki.

Na koncu ne bo nobenega več, ki mu bo sploh možno plačati 700 evrov, ker se bodo po Sloveniji spreletavali le še golobi in zavržene plastične vrečke?

V zgodovinski posmeh nam je lahko, da smo se odcepili od Jugoslavije, ker smo bili »bolj pametni in pridni«. Zdaj imamo status tretjerazrednih proizvodnih delavcev Evrope. Pa še to za manj kot 700 evrov na mesec. Če smo se odločili za korak samostojnosti, si moramo sami postaviti ceno ali zamenjati gospodarsko usmeritev. Kot vidimo, drugi nas ne cenijo kaj preveč, ko enkrat odložijo kozarec slovenskega vina in se začnejo pogovarjati o poslu. Ali je drugače? Od GZS je pričakovati veliko več poslovne odličnosti, da ne rečemo idej in prespektiv. Kot mi je povedala odlična nekdanja direktorica: »Rezati in blokirati plače zna vsak slab direktor!«.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Zdravo Slovenija 3-18 reciklirani.jpg
Kako deluje fašizem?

Kako deluje fašizem?

Zate deklica iz Jemna

Zate deklica iz Jemna