SSS – Sramotni spomenik Slovenije

SSS – Sramotni spomenik Slovenije

Groteskno pri spomeniku vsem žrtvam, ki so ga odkrili na današnji dan, je, da še bolj razdvaja državo.

Predsednik Borut Pahor, za katerega večina upa, da se bo končno podal na pot manekenstva in opustil politiko, si je naredil še en PR dogodek. Na vencu pod spomenikom je namreč njegovo ime. Kdo je pa plačal spomenik?

V tem je namreč naglavna sramota spomenika, da ga je plačalo ministrstvo za družino. Prav tista ministrica ministrica Anja Kopač Mrak, ki ji je borec za ljudi, ampak zares, Boris Krabonja, na Facebooku že ničkolikokrat povedal, da je izmučen od reševanj ljudi, da ne delajo samomorov in ne pristanejo v jarkih. Mi, navadna raja, pa vlačimo tiste kovance z žepov, da pošteni upokojenci in bolni ljudje ne končajo v lastnih izmečkih in lačni ter brez elektrike.

Če pustimo ob strani bizarnost spomenika, ki bi z eno zajemalko rad zajel vse vojne od neolitika do vojne zvezd, kjer mora Vatikan očitno spet biti v prvi vrsti, kajne, je njegova cena. Več kot 1, 2 milijona evrov so porabili od ministrstva, ki ni zmožno rešiti stanovanjskih in zdravstvenih stisk poštenih državljanov. Lopovi, mafijci, državni birokrati, agentje, izbrani uredniki in politiki, takšnih težav namreč nimajo. Plačujejo z gotovino. Od nekod se zanje vedno najde.

Zato je spomenik sramoten, nepotreben in nekoristen.

Največ bi naredili, če bi za ta denar za vse osnovne šole organizirali varstvo v poletnem času in povabili še osamljene upokojence. Država, kdaj si nazadnje pomislila na ljudi? Pod temi betonskimi stebri pade na človeka še dež. Tudi mačka ali pes ne moreta najti zavetja ob dveh betonskih blokih ministrstva za delo, ki ga v državi ni, za družino, ki je razvrednotena, enake možnosti so slaba šala, socialne zadeve pa krvavi pot.

Tako imenovana sredinska politika, ki je spomenik postavila, je brozga brezbarvne všečnosti. Kapitalu. Zgolj in samo njemu. Na levi in na desni je enako.

V tem je uspel spomenik pokazati stanje Slovenije danes. Tako levica kot desnica sta neuporabna, draga in pompozna betonska bloka, sama sebi namen. Hladen narcisoidni selfie politične propagande, poškrobljene z žegnano vodo koristoljubja.

Mimogrede, kaj je že Vatikan, ki na veliko menda žaluje za žrtvami, naredil, da bi preprečil 1. ali 2. svetovno vojno? Kaj ni rohnel, da je domovini na čast plemenito raztrositi čreva in razklati glavo sosedu? Žalostno je tole. In bedno.

Med stebroma našega novega spomenika se ne moreš ne usesti, ne spočiti, ne delati in ne najesti. Nič. Kako nazorno.

V prihodnosti je upati, da bodo na njemu postavili umetno plezalno steno ali še bolje urbano gojenje solate.

Foto: Zdravo Slovenija

Ameriška terapija: Afroameričanka ponižuje Slovanki

Ameriška terapija: Afroameričanka ponižuje Slovanki

Žižek, prevarant

Žižek, prevarant