Vrhnika vstani!

Vrhnika vstani!

333 milijonov dolarjev je bila najvišja odškodnina, ki jo je sodišče v ZDA dodelilo krajanom Hinkeya. Erin Brockovich, ki jo je v istoimenskem v filmu igrala Julia Roberts, je še vedno aktivna borka za ljudi, ki jih zastrupljajo korporacije. Za prebivalce Hinkeya kjer je deloval obrat Pacific Gas & Electric se leta in leta nihče ni zanimal. Umirali so na obroke. Zavrženi. V bolečinah. Saj veste, podobno kot pri Lafargu. Dokler se ne zgodi Eko krog ali Erin ljudje trpijo brez, da bi se zganili inšpektorji, zdravstveni domovi ali politiki – tudi za ceno zdravja otrok so tiho.

Na Vrhniki so po požaru v Kemisu našli povečane vrednosti atrazina. Znanstvene študije opozarjajo na njegovo rakotvornost in vpliv na endokrini sistem. Predvsem pa, da traja leta in leta, da se umakne iz ekosistema, če sploh!

Se sploh zavedamo, kaj je Kemis povzročil Sloveniji?

Tarča

Tarča

Kdo bo beležil pojavnost raka pri okoliških prebivalcih Kemisa? Se bomo spraševali, ali je rak na jajčnikih, levkemija in rak ščitnice posledica atrazina? Morda stirena?

Kupce skrbi aluminij v recikliranem toaletnem papirju in sledi pesticidov v kompotih, običajno se takšne izdelke nemudoma vzame s trgovinskih polic. Ko pa pred tvojim oknom zgori 500 ton strupenih snovi pa Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ne sproži alarma. Kje je bil prim. prof. dr. Ivan Eržen z NIJZ, ko se je valil črn dim? V pisarni, seveda. Ali je pomembneje deliti farmacevtske plačane letake po zdravstvenih domovih kot evakuirati otroke na Vrhniki?

Ministrstvo za obrambo je sporočilo, da bodo skupni stroški intervencije ob požaru tovarne Kemis znašali okoli 380.000 evrov, navaja Dnevnik. Premalo, da bi se na Vrhniki pojavil Franjo Bobinac, direktor, ki dirigira tudi Kemisu? Kako to, da direktor uprave Gorenja ni prišel niti izreči podpore ob tako hudi nesreči obrata, ki je v lasti korporacije, ki jo vodi? Bobinac je pokazal, kako se vede odgovorna oseba na visokem položaju v krizi. Potuhne se pred javnostjo. Mar ni to strahopetno, sramotno in ponižujoče?

Direktor Kemisa Emil Nanut je na razpravo v oddajo Tarča prišel v delovni uniformi. Da bi deloval kot delavec v proizvodnji, čeprav je direktor? Nanut nima enake plače, ne enakih profesionalnih in kazenskih obveznosti kot delavec v Kemisu. Nanutovo sprenevedanje v Tarči je bilo šokantno. Češ, da ne vedo, kaj zažigajo? So mafija ali kaj? V Tarči je Nanut izjavil, da ne bo nihče dobil odškodnine po požaru »na lepe oči«. Kakšna je razsežnost podlosti takšne izjave ob tako hudi ekološki nesreči? So mrtve ribe šala? Nanut je komentiral tudi, da Kemis deluje v skladu »s pravili igre«? Zažiganje strupenih odpadkov je igra? Potem je še poudaril, da je Kemis odgovorno podjetje. Višek!

Župan Vrhnike Stojan Jakin je v Tarči primerjal katastrofalno ekološko nesrečo s trčenjem na avtocesti. Kaj bomo še doživeli? Primerjavo bombardiranja Dresdna s poškodbami od petard? Občani ga javno sprašujejo: »Zakaj niste obveščali Vrhničanov o rezultatih meritev? Zakaj niste takoj po požaru zahtevali zaprtja šol in vrtcev na Vrhniki?« Sledijo še številna tehtna vprašanja, kot zakaj župan še ni podal kazenske ovadbe za Kemis in zakaj ga neprestano ščiti?

Kot je povedala Bernarda Kropf predstavnica krajanov Vrhnike na soočenju v Tarči, ti ne zaupajo več nobeni slovenski instituciji. Smo torej talci države, ki nas je prodala kapitalistični mafiji.

Kako je ščitenje prebivalcev Slovenije pred hudim strupom doživel dr. Gorazd Janez Pretnar?

»Na Ministrstvu za zdravje sem po prepovedi rakotvornega pesticida acetoklor doživel prestavitev, preverjanje sposobnosti, poskus prisile v psihiatrično zdravljenje, skonstruiran disciplinski postopek, vrnitev na Ministrstvo za zdravje na podlagi sodne odločbe in premestitev na popolnoma benigna dela, daleč stran od varovanja okolja in zdravja ljudi. Primer zastrupljenih hrušk ni razkril zgolj arogance agrokemijskega lobija; razkril je štiriletno zimsko spanje politike in uspešnost nevtralizacije ključnih strokovnih organov te države, ki - namesto da bi skrbela za zdravje ljudi - skrbi za svojo selitev v čim bolj eminentne prostore.«

Vrhnika vstani!

Žižek, prevarant

Žižek, prevarant

Kolinda, kaj pa Od Vardara pa do Triglava?

Kolinda, kaj pa Od Vardara pa do Triglava?