Kolinda, kaj pa Od Vardara pa do Triglava?

Kolinda, kaj pa Od Vardara pa do Triglava?

Premierju Hrvaške Andreju Plenkoviću in Kolindi Grabar Kitarović ni jasno, zakaj je nastop pevca Thompsona v Mariboru ustavljen. Predsednica meni, da glasba združuje. Oba sta celo urgirala zaradi tega koncerta pri slovenski politiki!

Thompson poje pesem, v kateri so omenjena trupla v reki, klavnica, klavci in direktni sodelavci Hitlerja.

Takšna glasba naj bi povezovala sosedske evropske države leta 2017?

Si predstavljate, da bi Angela Merkel telefonirala v Slovenijo, zakaj ne sme nastopiti nemški pevec, ki omenja obglavljene Srbe, Hrvate in Slovence v Auschwitzu, ker glasba združuje?

Predstavljajte si.

Kdo si bo bližje, če ne mi Slovenci, Hrvati, Srbi, Bosanci, Črnogorci, Makedonci in naše manjšine. Kdo? Mar nismo živeli v dveh skupnih državah? Zakaj dopuščamo fašistom in nacistom, da nas znova in znova ponižujejo? Hej, mi smo bratski narodi, sosedje! Med sabo poročeni, tudi skregani, globoko prizadeti, vse to je res. Mnogo gorja, krvi in tragedij. Kaj bomo zdaj? Povzdigovali klavnice? Je to zapuščina in zahvala našim prednikom, naj so v jamah ali pod spomeniki? Si želijo, da se pljuvamo in trpimo na vekov veke? Menite, da si ne želijo, da najdemo mir?

Thompson je zgolj simptom bolezni fašističnega izkoriščanja in globalnega kapitalizma, ki se zajeda v dušo ljudi od alpskih zaselkov do panonskih njiv in gorskih koč. Od Vardara pa do Triglava je zdaj žalost, stiska in hujskanje sovraštva.

Vem. Zares vem, da v narodih in narodnostih nekdanje Jugoslavije tli tiho upanje, da bomo nekoč skupaj kot ljudje, sosedje, s temno zgodovino in zavedanjem, da sovraštvo ni pot naprej. Verjamem, da si želimo objeti drug drugega v bolečini in si pomagati znova vstati na noge. Dovolj je klanja in poniževanja. Dovolj.

Na Hrvaškem je ogromno ljudi, ki se vdirajo v zemljo ob ravnanju njihove politike. Niste edini, tudi mi imamo takšno!

Znova bodo »gospodarji Sveta« želeli vojno na Balkanu. Prosim, ne. Zavrnimo umazane posle politike smrti. Hočemo svobodo, ne nožev v nočeh lakote!

Zato ni naključje, da je glede koncerta Thompsona ukrepala aktivno prav Socialistična partija Slovenije, ki sledi zapuščini Tita in partizanov. Mariborski policiji so napovedali protestni shod in postopki so stekli. Prepričana sem, da se je treba združevati z idejami, ki podpirajo človeka. Maribor je podprl mir.

Demokracija, kjer je sosed sosedu nož na grlu, je fašizem, ovit v modro zastavo z zvezdami, ki niso rdeče, ampak rumene.

Vrhnika vstani!

Vrhnika vstani!

 Slovenija 2027: Partizani so fake news!

Slovenija 2027: Partizani so fake news!