Balkanski fenomen – Beli: Samo jako!

Balkanski fenomen – Beli: Samo jako!

»Ljudje so se prebudili, spoznali so, da je satira zelo resna in da so spremembe možne,« je povedal politični fenomen srbskih predsedniških volitev Ljubiša Preletačević Beli. Beli je brez enega dneva politične kariere, brez bogatih sponzorjev in s popolnoma izmišljenim programom pristal na tretjem mestu predsedniških volitev z 9,5 odstotka glasov.

Beli je psevdonim 25 letnega Luke Maksimovića, s svojim nastopom je dosegel preboj, ki si zasluži analitično pozornost. Ne zato, ker je mlad, postaven in hodi naokoli v beli obleki in se norčuje iz politike, ampak, ker je dokazal, da lahko ljudje dejansko vplivajo in pridejo v politiko.

Lekcija mladim

Ni res, da vse manj mladih zaupa politiki. Sploh ji ne zaupajo. Že vnaprej naveličano vedo, da gre za enak scenarij političnih spletk, kot jih gledajo v nadaljevankah. Le da so resnični politiki plačani iz njihovega žepa in običajno niso tako lepo urejeni kot najeti igralci.

Predsedniški kandidat Beli je združil v eni podobi vse, kar pritegne pozornost mladih, podobo, ki je mešanica hipsterja in Iger prestolov z lokalnim etno pridihom, okronano z nastopaštvom dimenzij sodobnega politika.

Ob vsem tem so, kljub vsemu, bile nekatere njegove izjave zelo pomenljive. Za rešitev »hrvaško – srbskega« vprašanja je predlagal medsebojne poroke. Torej trajno sorodstvo, ne vojn in bednega hujskaštva. Tudi glede vstopa v Evropsko unijo ali povezav z Rusijo je odgovoril presenetljivo diplomatsko – zanj je rešitev referendum. Čeprav se osebno nagiba k spoštovanju Rusije in »bratov Slovanov«, vendar ne fanatično.

Odlično je izkoristil tudi srbsko folkloro oboževanja zvezdnikov in se opisoval z vsemi možnimi superlativi pred kamerami. Torej – samozavest do nezavesti. S tem je dobro karikiral, da je nastopaštvo v politiki velika prednost, ki popolnoma zasenči vsebino. Radikalno je dokazal, da je podoba politika ultimativni adut, ki nima povezave z realnostjo.

Prevzetnost novinarja mreže BBC

Kako zlahka se »ugledni« novinarji sami ujamejo v pasti satire, je odlično pokazalo javljanje v živo v televizijsko oddajo mreže BBC, kjer je na vprašanja odgovarjal Beli. Spretno je manevriral z odgovori in omenil, da laže svojemu narodu, ki mu naseda. Seveda ljudje voljno nasedajo, ker jim je očitna satira ljubša kot politično korektne laži.

Novinar v studiu BBC je po pogovoru z Belim komentatorja, specialista za Balkan, poudarjeno vprašal: »Ali ni tako, da bi se položaj v Srbiji moral poboljšati po odhodu Miloševića?«

S to izjavo je nakazal oceno nekdanjega predsednika Slobodana Miloševića kot »ultimativnega zla« in hkrati s »civilizirano nadutostjo« opisal Srbijo kot »nekaj«, kar ni Velika Britanija. Kjer se je celi državi Tony Blair zavestno lagal o vojni v Iraku in omogočil pokol civilistov. Čemu torej vzvišenost? Beli je ultimativni zmagovalec dobe »fake news«, ker preigrava realnost in fikcijo z namenom razkrinkanja postulatov, ki so še bolj fiktivni, kot je izmišljeni politični lik Beli. Ker on za razliko od drugih zavajanje javno prizna.

Trump: Sirija ali Irak? Ne ve. Torta je bila najlepša!

Trump: Sirija ali Irak? Ne ve. Torta je bila najlepša!

»Hočemo rože, nočemo smradu farm in jemo zrezke, seveda!«

»Hočemo rože, nočemo smradu farm in jemo zrezke, seveda!«