Alternativna medicina ubija, kaj pa uradna?

Alternativna medicina ubija, kaj pa uradna?

»Alternativa ubija«, je zapisal cenjeni kirurg dr. Erik Brecelj, ki ga upravičeno hvali slovenska javnost za njegov osebni prispevek k reševanju življenj in moralno držo. Pri ubijanju bolnih zaradi »alternative«, moramo kljub temu biti pozorni. Torej, katera »alternativa« ubija in zakaj? Svetovna zdravstvena organizacija je objavila smernice (2014- 2023) za komplementarno in tradicionalno medicino, ker meni, da slednja lahko izboljša zdravje ljudi. Ali slovenska stroka temu oporeka?

Kot sem ugotavljala med doktorskim študijem je slovenski izraz za komplementarno in alternativno medicino, zdravilstvo, zavajajoč. Ajurveda in tradicionalna kitajska medicina s tisočletnima tradicijama, ne moreta biti označeni za zdravilstvo. Študij traja šest in več let in vključuje tudi kirurgijo v matičnih državah, področja so tudi urejena z državnimi ministrstvi, na primer AYUSH v Indiji.

Huda težava slovenske akademske scene je diskriminatorna obravnava različnih vrst medicine. Zato je žal treba pritrditi dr. Breclju, tudi »alternativa« ubija. Naši mediji promovirajo osebe brez vsakršne ustrezne izobrazbe, da delijo nevarne in zavajajoče nasvete s področja zdravja. Ob tem se ne oglasi nobena zdravnica ali zdravnik, ker razumljivo teh področij ne poznajo. Odgovornost za to je v izobraževalnem sistemu in načrtnem zaviranju ustreznih poimenovanj in delovanja zdravnikov in zdravnic s področji, ki so priznana po vsem svetu od ajurvede, kitajske tradicionalne medicine, naturopatije, refleksoterapije in drugih. V številih evropskih državah je sodelovanje med različnimi strokovnjaki na področju medicine zaželeno in tudi podprto s strani zavarovalnic.

Ob tem je nujno poudariti, da ne ubija zgolj »alternativa«, temveč tudi uradna medicina. Zaradi zanemarjanja, napačnih diagnoz, površnosti, čakalnih vrst in korupcije. Teh smrti utegne biti veliko več kot zaradi »alternative«. Ne le zaradi prepoznega ali slabega zdravljenja, tudi zaradi uporabe nepreverjenih zdravil. Na primer statini so že takšen primer. Bolniki so dobesedno »testna vozila«.

Kaj šele zdravila za raka! 57 odstotkov zdravil za raka, ki jih je odobrila EMA (Evropska agencija za zdravila) med leti 2009 in 2013 nima dokazanega vpliva na izboljšanje kakovosti ali dolžine življenja bolnikov.

Medicina je ena. Rešuje življenja ljudi in ji je to na prvem mestu, načini pa so različni. Slovenska znanstvena sramota je, da z oznako »alternativa« enači zdravnika medicine z diplomo in dodatnim znanjem naturopatije, zdravnika kitajske medicine ali različne terapevte z ustreznimi diplomami z medijskimi povzpetniki brez vsakršne ustrezne izobrazbe.

Rezanje telesa in goltanje tablet je rešilna bilka za vse nas, ampak naša dolžnost je, da ukrepamo čim prej, ko je to sploh možno. Na tem področju je komplementarna in alternativna medicina dokazano učinkovita.

Želja vseh nas je biti zdrav. Ne potrebujemo medicinskih zdrah, rivalstva, korupcije in prodajanja lažnih upanj. Od kogarkoli.

Torej, kdaj bo ustanovljena slovenska Zbornica za komplementarno in alternativno zdravljenje? Kdaj bodo zavarovalnice doplačale za zdravljenje z akupunkturo, rehabilitacijo z jogo ali refleksoterapijo? Takrat alternativa ne bo več ubijala, ker bodo pravila jasna. Ali ni akademskega in državnega interesa za ureditvev področja alternativne in komplementarne medicine v Sloveniji, ker ni farmacevstkih sponzorstev?

Upam, da se motim.

S klikom na oglasni prostor lahko podprete neodvisni medij. Hvala.

Foto: Jesse Orico/Unspleash

Tanja in Borut ali dvojna merila

Tanja in Borut ali dvojna merila

Beda slovenskega povzpetništva: stranišče, torbica in mercedes

Beda slovenskega povzpetništva: stranišče, torbica in mercedes