Ženska, kje je tvoja pamet?

Ženska, kje je tvoja pamet?

Wikipedia Commons

Wikipedia Commons

Poletje 2016:

"Za vsakim navijačem je ženska."

"Moda za vernice."

"Življenje je prekratko za slab fuk."

Ubili so britansko poslanko Jo Cox. Tragična izguba osebe, ki je se je zavzemala za mir in sočutje. Napadel jo je sodržavljan, moški, ki ima drugačno stališče glede Evropske unije kot ona. Ženske smo lahka žrtev. Še vedno. Napadalec na žensko poslanko ni dobil naziva terorist. Je ena ženska premalo?

Zadnji teden se je nabralo kar nekaj dokazov, da so za vsako žensko pod velikim vprašajem vse pravice, ki so si jih generacije pred nami izbojevale. Za ceno osramotitve, izobčenja, bolezni, revščine in smrti.

Vredno minute molka, vsaj, in nenehnega zavedanja, da socialne in zdravstvene pravice žensk niso bile in še vedno niso samoumevne.

Hrvaški proizvajalec praškov je objavil oglas, kjer "dečki" hodijo po svetu in navijajo za hrvaški nogomet, doma pa žena pere. Ne, ni bil črni humor. Zgodba je bila nekako takšna, da on blesti z zastavami na ladji, ima tudi sončna očala, frajer kot je, ona ima prašek in perilo. Na koncu v velikem planu prikažejo med "dečkom" in perico trenutek sužnjelastniške romantike. Ona je tako zadovoljna, da doma pere, on se sonči v kolektivni samopozabi na družinski proračun. Na srečo so ljudje povedali svoje: #ZbogomSaponia.

Tudi na področju mode so se izkazali v soseščini. Modna oblikovalka iz Hrvaške namerava vernicam s svojimi oblekami "vrniti dostojanstvo". Nekatere obleke, ki so na prodaj, so res grde in neudobne, celo prostaške. Ampak tako imenovane dostojne, raje recimo praktične obleke, so bile vedno na razpolago. Modna oblikovalka ni opazila, da se njene "dostojanstvene" niti za milimeter ne razlikujejo ob ponudbe na tržnici, kjer kupujejo upokojenke. Nobena obleka ne more ženski vzeti toliko dostojanstva kot država v razsulu in neobstoječe zdravje in sociala. Je ni obleke, ki bi zakrila bedo, lakoto, neizobraženost in odrinjenost. Ne le na Hrvaškem, povsem enako je v Sloveniji.

Čisto na koncu še en biser s twitterja, v katerem izobražena in nadarjena ženska poudari, da je življenje prekratko za slab fuk in da si zaslužimo "dobro obravnavo". Fotografija ob tem kaže moško roko, ki grabi žensko za zadnjico v slogu "ali je avokado dovolj zrel". Če so moški ženske obravnavali kot objekte, ki morajo biti "ustrezni", hej, zakaj jih ne bi še ženske? Ali kako se z ritjo, dobesedno, posmehniti prizadevanju, da živimo morda še za kaj več.

Twitter

Twitter

Jo Cox je bila glas ženske, ki ni podpirala letalskega napada na Sirijo. Zaradi svojih stališč je dobila strel v hrbet. Kot kaže umik oglasa za Saponio, je pomembno in potrebno uporabiti svoj glas. Takoj. Vsaka od nas je lahko naslednja Jo.

Slovenski športnik in njegovo zlomljeno srce

Slovenski športnik in njegovo zlomljeno srce

Angelina Jolie - strupeni hollywoodski humanitarizem

Angelina Jolie - strupeni hollywoodski humanitarizem