Angelina Jolie - strupeni hollywoodski humanitarizem

Angelina Jolie - strupeni hollywoodski humanitarizem

Ni dovolj, da namesto doktorjev in doktoric znanosti, predanih aktivistov in aktivistk, ki določenemu področju posvetijo celo življenje, Angelina Jolie in njej podobni paradirajo po Združenih narodih in politično pomembnih dogodkih. Ne, ni. Zadnja se je za feministko v dragi obleki, z otroštvom preživetem ob milijonih dolarjev, razglasila Ema Watson, igralka iz Harryja Potterja. V svojem govoru se je sklicevala na rahlo neprijetne izkušnje iz šole, nedvomno elitne, kjer so se namrgodili nad idejo, da bi ona režirala šolsko predstavo. Medtem nekatere aktivistke dobesedno vlačijo sotrpinke iz jarkov, propada in gotove smrti. Takšne, ki s svojim imenom in imetjem, bornim, tvegajo tudi smrt za pravice žensk. Niso dovolj zanimive za medije? Združeni narodi, če bi se vsaj rahlo potrudili, bi našli feministke in humanitarke, recimo takšne, ki jih same feministke in humanitarni delavci in delavke prepoznajo kot izjemne in ne korporativni mediji.

Vendar takšne osebe ne dobijo pozornosti! Kdor vam želi podati to laž, naj se pod njo osebno podpiše. To povsem neverjetno trditev mi je namreč zaupal zaposleni v Združenih narodih na Dunaju, češ da le slavne igralke pritegnejo pozornost medijev. In? Kaj se zgodi potem, ko bogatašinje odigrajo še eno vlogo pred mikrofonom? Nič! Je pa lepo za videti, za vse, ki radi gledajo hollywoodske filme. Praznina do začetka do konca. Lažna razčustvovanost, plitek humor in globina žlice vode.

Naravnost osupljivo je, da bo zdaj Angelina Jolie, ki rešuje svet beguncev, posilstev, igra, režira, nastopa v reklamah in ima šest otrok, še gostujoča profesorica na priznani univerzi London School of Economics (LSE).

Neverjetno kakšne nadčloveške sposobnosti dobi ena sama oseba, če igra v hollywoodskih filmih. Nagrade se kar vrstijo, dobiš še plemiško titulo in vse kar je še takšnega običajnega za tako neverjetno dobrodelnost.

Vse več izobražencev in izobraženk ostaja na robu preživetja. To, da takšna oseba, kot je ona, dobi položaj gostujoče profesorice, je nezaslišano. Saj lahko pride in pove presunljive politične govorance, ki jih ima rada, in vsi bodo vzhičeni. Ampak neplačana profesorica? Vi se šalite!  Potem kaj hitro lahko pričakujejo podobno žrtvovanje za znanost še od drugih, ki slučajno nimajo 240 miljonov dolarjev doma v nogavici kot jih ima ona.

Še najbolj pa je zanimivo, da bo kot gostujoča profesorica razlagala o vojni in nasilju nad ženskami. Ker ima izkušnje? Pravilno in dobrodošlo je, da na univerzah predavajo tudi ljudje povsem brez akademskega ozadja, torej s praktičnimi izkušnjami in specifičnimi znanji. Jolie jih ima grozovito manj kot marsikdo drug, tisoče drugih, ampak, ker je slavna in bogata, bo kar ona predavala. Me zanima, kako se lahko Jolie, ki se ne premika po planetu Zemlja brez osebne asistentke in kar je še arzenala estrade, lahko primerja z raziskovalci, ki leta in leta preživijo na terenu. Gospo Jolie vedno spremljajo kamere in stilist, če je to pristna izkušnja lahko humanistične znanosti zapakiramo v oddajo Big Brother. No, saj, verjetno je to namen. "Jolie za vas tolaži uboge v živo!"

Bralci Guardiana, na moje presenečenje so komentarji odprti, v večji meri pokajo od pikrosti na račun izbire s strani LSE. Številni menijo, da je povezava izobraževanja z zabavno industrijo skrb zbujajoča, ko gre za kompleksne teme. Najbolj je bil podprt komentar humanitarca in akademskega raziskovalca, ki je povsem stvarno povedal, da je tisoče žensk bolj kvalificiranih od nje. Pika.

Še posebej za ženske je sporočilo naravnost grozljivo – veliko večje možnosti imaš, če si lepa in slavna, ker takrat te bodo vsi raje poslušali. Možnost za moške ostaja nogomet. Glavo pa v torbo, tako nekako.

Nogomet sveta domet.

Nogomet sveta domet.

Ženska, kje je tvoja pamet?

Ženska, kje je tvoja pamet?

Tri enake naslovnice in zakaj so dejansko nepomembne

Tri enake naslovnice in zakaj so dejansko nepomembne