Prazniki - zahvala naravi ali krvavi davek?

Prazniki - zahvala naravi ali krvavi davek?

Foto: Matic Kos Photography

Foto: Matic Kos Photography

»Kravico bom poimenovala Iša«, je povedala smučarka Ilka Štuhec, ki je poleg zlate medalje dobila še živo bitje. Najpomembnejše je sporočilo zmagovalke: »Ne bo končala na krožniku!« Obrobni dogodek belega cirkusa ima velik družbeni pomen v času božičnih in novoletnih praznovanj.

Telički, krave, osli in ovce so simbolno že stoletja, povezani s postavitvijo jaslic in božičnim časom. Otroci začarano strmijo v prizor rojstva Jezusa, ki ga obkrožajo živali. Ne vedo, da bo marsikdo od njih, postrežen s kosom enakega telička, krave ali ovce. Je potreben krvavi davek, da pokažemo bližnjim, da jih imamo radi? Na Zavod Koki za zaščito rejnih živali je letos na natečaj prispelo več kot petsto otroških ilustracij živali. Otroci si želijo, da so živali srečne in preskrbljene, so prepričani na Zavodu Koki, odrasli lahko naredimo veliko, da smo jim vzor.

Živali se še vedno kupujejo v trgovinah kot darilo. Bitja narave so na ta način ponižana na raven potrošniškega blaga kot plastična vaza. Neprimerno je, da živali ždijo zaprte v kletkah v trgovinah s slabim zrakom in umetno lučjo, kjer trepetajo na bolj ali manj vestnega človeka, ki jih bo kupil. Sabina Bolha, ustanoviteljica Dolgouha, ki pomaga številnim žalostnim kepicam z dolgimi ušesi, opozarja, da je takšnih kunčjih usod vsako leto preveč. Kunci so namreč po naravi zelo družabni in zato nujno potrebujejo kunčjega prijatelja. Samote jim ne ne more nadomestiti korenje, ki je mimogrede, lahko le dodatek v prehrani kuncev.

S pomočjo Dolgouha smo spoznali belodlako lepotico Šnofljo, ki je slonela na rami drugi lepotici, Tini Gaber, ki se poleg svoje kariere, posveča še pomoči živalim, ki jih sicer čaka usoda v mlaki krvi. Letos je Tina Gaber sodelovala z Zavodom Koki za pomoč rejnim živalim in posvojila prašiča, ki jo je očaral s svojim značajem. »Ker večinoma poznamo le mačke in pse, so mnogi zelo presenečeni, da ima vsaka žival svoj značaj in osebnost,« ugotavlja Ksenija Vesenjak Kutlačić z Zavoda Koki, ki ima izkušnje z več kot sto rešenimi živalmi od kuncev, prepelic, do krav, ovac, koz, puranov in prašičev. »Vse živali si želijo živeti, rade imajo svoje otroke in so nam zelo hvaležne za pomoč. Mene so spremenile,« priznava.

Namen praznične akcije Zavoda Koki skupaj s partnerji, ki so nesebično vložili čas in svoje znanje, je ozaveščanje o vlogi živali v naši družbi. Ne pustimo, da so zgolj predmeti, ki se jih kupi ali ubije.

Akcijo Zavoda Koki so omogočili: Matic Kos Photography, Dolgouh, Daša dizajn, Tina Gaber in Zdravo Slovenija.

 

Leto, ko so medijem padle maske

Leto, ko so medijem padle maske

Ko ženska hoče denar

Ko ženska hoče denar