Ko ženska hoče denar

Ko ženska hoče denar

Vir: You Tube

Vir: You Tube

Sloveniji se je zgodila Tina.

Priča smo javni farsi zaradi nastopa zmagovalke svetovnega pokala Tine Maze in domnevnega honorarja za njen nastop na Zlati lisici. Znesek, tako nekateri viri, se giba od okoli 100.000 evrov - stanovanje in sanje za večino družin v Sloveniji. Pri nas kot drugje po svetu, se strasti hitro vnamejo, čez dva dni pa nihče nič več ne ve. Če gre za nastop zdrave srečne športnice, je to zelo dobro. Ko gre za umazane posle v zdravstvu, vojski in politiki pa zelo slabo.

Ne bom razpredala o vrhunskosti Tine Maze in velepomembnosti smučanja za slovensko razmnoževanje in splošni psihični obstoj. Na to se drugi spoznajo veliko bolj. Med ljudmi na družbenih omrežjih se je sprožil plaz ogorčenja, ker naj bi ženska zahtevala veliko vsoto denarja za svoj nastop. Ker to pa ne!

Pustimo ob strani, da so moški (!) že pojasnili, da Tina Maze v zneske in posle nastopa ni vpletena. Krik in vik se že razlega od alpskih kotlin do panonskih nižin. Neka ženska naj bi namreč želela visok honorar, namesto, da bi bila »hvaležna«.

Za zmage se lahko zahvali le svojim nogam, sposobnostim in sponzorjem, prav gotovo ne ljudstvu, ki pač ne smuča namesto nje. Računa naj, kolikor želi, saj ne prodaja niti tankov niti pornografije. Če ne bodo želeli plačati, je tudi prav. Smučanje je trd posel, ne humanitarna organizacija. Ni skrivnost, da otroci iz povprečnih družin ne morejo trenirati smučanja, ker je pregrešno drago.

Prepričana sem, da bi bila javna razburjanja, če bi bila Tina Maze moški, drugačna. Bil bi narodni junak, ki se ceni. Ne pogoltna ženska brez socialnega čuta.

Olimpijski športnik mi je zaupal, da so ga cenzurirali, ko je rekel, da tekmuje predvsem zase in ne za državo. Iskrenost se ne ceni preveč tudi v športu, ki je sodobno gladiatorstvo.

Teniški igralec Novak Đoković je slišal prava balkanska prekletstva, ker je po nizu zmag izgubil. Kriva je bila seveda veganska prehrana. Za zmage je bila dovolj dobra. V nacionalnem zanosu in športnem navijaštvu prepogosto ni nobene logike.

Profesor Paul Bernhardt, ki preučuje psihologijo športnih navdušencev, uporablja termin evstres, torej evforijo in stres skupaj, ki povzroča odvisnost od takšnega stanja. Večina navijačev pada iz evforije v stres in zraven še kaj popije. Je to nacionalni interes? Zdrav? Pa kaj še!

Zdrav narod ne potrebuje gladiatorstva, ampak ima temelje v socialni oskrbi, pomoči za starejše in skrbnem odnosu do živali in narave. Junaki so potrošna roba, kar so prenekateri bridko spoznali na lastni koži in nič jim ne privoščim.

Ker je farsa s Tino tako sijajna priložnost, naj poudarim: ženske računajte za svoje sposobnosti. Nihče vam ne bo nič podaril, tako kot do zdaj. Kajne?

Prazniki - zahvala naravi ali krvavi davek?

Prazniki - zahvala naravi ali krvavi davek?

»Kekec gre! Skrijte ženske, denar in domovino!«

»Kekec gre! Skrijte ženske, denar in domovino!«