Plutonij in tajni sporazumi v senci ameriških volitev

Plutonij in tajni sporazumi v senci ameriških volitev

Piše: Valeri Kochmann

Z razvojem tehnologije se le še potencira politika, ki spominja na resničnosti šov, kar odražajo aktualne ameriške predsedniške volitve. Domen Kos, direktor inštituta za politični management, pravi, da so predsedniške debate še vedno ključne. Vendar se danes politična strategija v vedno večji meri osredotoča na čas pred in po soočenjih. 

Donald in Hillary v »Santa Amerika limonadi« - poglejte na primer prvo predsedniško debato - zahtevata ogromno časa in globalne pozornosti. Kljub temu, da visoka politika ostaja v zakulisju, večina medijev že skoraj celo leto navdušeno poroča o besednih dvobojih. Ni ga posla čez zabavljaštvo?

Slogan bi lahko tudi bil: ZDA že celo leto na vaših zaslonih! Podpišite TTIP in CETO! Za posledice bo tako ali tako odgovorna Rusija!

Škoda je besed o vsebini političnega programa republikanca Donalda Trumpa in demokratke Hillary Clinton. Pretirana medijska pozornost je že druga zgodba. Poleti je bila aktualna Melania Trump, jesen je, kot kaže, čas za nenehna obtoževanja med ključnima kandidatoma za predsednika.

V drugem soočenju Trump je priznal, da se izogiba plačilu določenega dela davkov, a za to krivi prav dosedanjo politiko ljudi okoli Clintonove, da so ti pač ustvarili prikladne luknje v davčnem sistemu. Clintonova je dahnila, da je bila nepazljiva pri uporabi elektronske poštne komunikacije in zatrdila, da ni dokaza, da so bili ukradeni zaupni podatki. V isti sapi nadaljuje, da je Rusija odgovorna za zadnje objave Wikileaksa, ker si želi vplivati na ameriške volitve.  

Vsebinsko bi Trump znižal davke in reformiral zdravstvo v celoti. Kritičen je tudi do ameriške zunanje politike. Pravi, da bi podprl Assada v boju proti ISIS. Clintonova bi delno reformirala zdravstvo in uničila ISIS. Oba bi se trudila v dialogu z Rusijo. Sicer pa večinoma le zatrjujeta, da je program protikandidata popolnoma zgrešen.

Ruski predsednik Vladimir Putin je julija na mednarodni ekonomski konferenci v Petrogradu izrazil veliko zaskrbljenost nad aktualno ameriško politiko. Poudaril je, da v zadnjih desetletjih ni bilo večjega globalnega konflikta, zaradi geostrateške porazdelitve moči in podpisa Protibalističnega sporazuma (ABM Treaty, 1972). ZDA so kršile ta sporazum leta 1983 in ga leta 2001 dokončno preklicale, je opozoril Putin.

Le nekaj dni pred drugo ameriško predsedniško debato je Putin podpisal suspenz sporazuma o uničenju odvečnega plutonija. Da bi se sporazum ohranil, Rusija zahteva, da se ZDA umakne iz območja držav članic NATO pakta in da se prekinejo sankcije proti Rusiji, ter da Washington izdela načrt, kako se bo odvečni plutonij dokončno uničil. Ruske oblasti opozarjajo, da bodo branile izvoljenega sirskega predsednika Assada in njegovo vojsko, kar je odgovor na predhodni napad s strani mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA.

Nekateri komentatorji menijo, da smo ponovno blizu jedrskemu spopadu velesil. Vendar kot kaže, podrobnosti protijedrskih sporazumov, niso dovolj pomembna tema za ameriško predsedniško soočenje. Gledalcem ponujajo raje vedno znova umazane podrobnosti iz zasebnosti predsedniških kandidatov.

Nobeno soočenje tudi ni omenjalo resnih očitkov uglednega časnika The Boston Globe, ki piše, da poročila iz Sirije diktirajo iz Pentagona, Bele hiše ter ameriškega zunanjega ministrstva. Navajajo še, da mediji posledično zavajajo, da so Assad, Rusija ter Iran agresorji. Če to drži, potem zavaja tudi naša evroposlanka Tanja Fajon, ki po Facebooku piše kako sirska vojska in Rusi »koljejo« in zavračajo mir v Siriji.   

Tudi slovenski mediji glede Sirije ne odpirajo objektivne javne debate. Razumljivo, saj gre največ časa za prevajanje in prepisovanje novic v povezavi z resničnostnim šovom kandidatov. Ne, to ni opravičilo!

Začeti je potrebno na začetku in problematizirati nuklearno orožje. Jasno je, da je Slovenija skrajno podrejena, če bi prišlo do uporabe tovrstnega orožja. Kalijev jodid preprečuje vezavo radioaktivnega joda, najbolj učinkovit je v prvih dveh urah. Koliko časa bi ga delili pri nas, če ga sploh imamo na zalogi?

Sta nemara slovenska vlada in birokracija pri nas že radioaktivna, tiha in smrtonosna? Kajti pri nas za revne otroke kosila ni. Ko ni topline in želje po zaščiti najmlajših, ni nobene države več! Vsekakor pa šov Santa Amerika ne bo nikogar grel med mrzlo zimo!

Potrebujemo še tajne trgovinske sporazume, kot sta TTIP in CETA? Vlada je včeraj tvitnila, da podpira sporazum CETA. Navkljub nasprotovanju javnosti in tudi volji kar 105 županov iz Skupnosti občin Slovenije!

Veleizdaja, po nareku scenaristov resničnostnega šova? So na vladi podrobno preučili 1600 strani sporazuma CETA?

Ali nam takšna politika res prinaša mir in svobodo?

Inkvizicija v tvoji vagini

Inkvizicija v tvoji vagini

Slovenski zdravniki grozijo, da bodo prenehali cepiti

Slovenski zdravniki grozijo, da bodo prenehali cepiti