Bi se Jezus včlanil v klub Češplja?

Bi se Jezus včlanil v klub Češplja?

 

 »Jej, pij in kavsaj, za drugo se ne ravsaj.« Vmes greš k maši in zavračaš vse, ki niso taki.

 »Če kdo pride k meni, pa ne ljubi manj svojega očeta, matere, žene, otrok, bratov in sester, da, tudi svojega življenja, ne more biti moj učenec. (Luka, 14:26).

Vzgojeno kot nevernico, me je navdušil Jezus. Kakšen revolucionar! Nepresežen pogum, žrtvovanje za resnico, neskončna nepodkupljivost in pretresljivo usmiljenje. Prepričana sem bila, da bom v Cerkvi spoznala najbolj neustrašne ljudi. Naletela pa sem večinoma na osebe, ki živijo po najmanjši liniji odpora, mlačne tradicionaliste ali še huje strahopetne rasiste, homofobe, patriahralne sadiste in najhuje od vsega: krvoločne kapitaliste. Vmes, roko na srce, so tudi angeli v človeški podobi, ampak večine vernikov RKC ne zanimajo. »Normalne« verne družine se prevečkrat držijo staropisemske krvoločnosti zavračanja tujcev, kreganja s sorodniki in obsedenosti z nadaljevanjem rodbine. Kje je ta svobodni duh Odrešenika? Se je skril pod klop, kjer piše »rezervirano«? Kaj bi Nazarenčan porekel, če bi videl, da klopi v slovenski Cerkvi niso svobodne, kot zemlja na kateri je govoril, ampak je to zakupljen teritorij. Vidim žalost v njegovih očeh, ker je denar sredstvo, da si pridobiš bližino oltarja sede. 

V orgiji praznične histerije, se me je dotaknilo, da je v Sloveniji nasilno umrla mlada mamica. Zaradi partnerja. V »normalni družini«. Upam, da vsi, ki so molili za zavrnitev referenduma, molijo tudi za vse ženske in otroke ujete v peklenski krog nasilja in trpljenja v »normalnih družinah«. Seveda te družine niso normalne, so patološke, zaradi destruktivnih vedenjskih vzorcev, ki se ponavljajo iz generacije v generacijo. Postravmatskega sindroma ne dobite samo v Vietnamu, dobite ga lahko v otroški sobi. Kdo najbolj potrebuje molitev? Stah zaradi tistih dva ducata istospolnih družin ali tisti, ki jim življenje visi na nitki? Katoliška cerkev je na tem področju zgodovinsko precej šibka, redki duhovniki so pridigali o vzdržnosti od alkohola ali učili o sodelovanju med partnerjema. Zdaj sicer imajo družinski center z visoko usposobljenimi terapevti, a žal to ni dovolj dostopno za splošno populacijo. Prav tako jih je premalo, za najmanj pol države, ki trpi.

Prav zato je delovanje kluba z imenom Češplja, ki javno podpira »vrednote RKC«, zanimiva iztočnica. So se vprašali, če bi se Jezus včlanil v klub Češplja? Morda ga ne bi niti sprejeli, ker ni bil »normalen«. Ni se poročil in sprejemal je drugačne. Ne s pinceto in od daleč, šel je med njih. Ampak, kaj bi to. »Normalni in normalne« bodo raje popili malo penine in se »poveselili kot se spodobi« za Silvestrovo.

Bodo v klubu Češplja pojasnili, da je bil Jezus socialni reformator? Za razliko od Stare zaveze, ki temelji na družinah, je želel globalno prijateljstvo, ne glede na spol, raso, bogastvo in narodnost. Bi se on bal beguncev, ko je bil sam begunec? Bi zavračal drugačne, ko je bil sam najbolj drugačen?

Napačna vprašanja za klub Češplja, prav gotovo. Tam negujejo sproščen pogovor o erotiki med heteroseksualci, ne pa, da bi se ukvarjali s človeškim vprašanjem. »Jej, pij in kavsaj, za drugo se ne ravsaj.« Vmes greš k maši in zavračaš vse, ki niso taki. Je to idealen član ali članica RKC ali kluba Češplja?

 

Hvala Elizabeth Gilbert, ki je me je nazorno spomnila na številne misli, ki sem jih tukaj navedla. Pisateljica opozarja, da je bila za zgodnje kristjane poroka le rahlo bojši nadomestek »seksanja naokoli«, ne pa idealna pot priprave duše za v nebesa. Samski Jezus kot Jud, je bil zato še toliko bolj predrzen, ker tedanji judovski pridigarji so morali (!) biti poročeni.

Pa še to: nega spolne energije je pogosto predstavljena na najnižjem možnem nivoju, kakor, da ljudje, ki ne varjajo drug drugega in doživljajo orgazme (p)ostanejo dobri. Pa kaj še! Sočutja in pameti si ne morete »priseksati«, žal ne gre tako. Kljub spolnem zadovoljstvu v »svetem zakonu« lahko ostanete takisto zaprti, sebični in vase zverovani osebek. Če že koga zanima ukvarjanje s spolno energijo, imajo vzhodne šole že vse popisano in narisano. Namen kultiviranja spolne energije, ne glede na raso, spol, vero ali spolno usmerjenost, je nesebična, nespolna in univerzalna ljubezen. Pravzaprav to, kar je učil Jezus. Ne pa postavljanje svoje »pravilne družinske sreče« drugim pod nos.

Sklepna misel tega pobožičnega bloga pa je, da si Jezus ni mazal češpljeve marlemade na kruh, medtem, ko bi drugim pridigal, naj ne jedo sladkorja.

O Slovenkah, ki so dojile pujske in posiljevalcih iz Kölna

O Slovenkah, ki so dojile pujske in posiljevalcih iz Kölna

Plemena so živela prav - mi pa narobe?

Plemena so živela prav - mi pa narobe?