Plemena so živela prav - mi pa narobe?

Plemena so živela prav - mi pa narobe?

twospirit.org

twospirit.org

Kožuhi, sulice, reke in dva spola? Samo v "kavbojskih" filmih. 

 

Predstavljajte si prerijo.

Bizoni topotajo, s konjem se približujete značilnemu indijanskemu šotoru ob potoku. Donijo bobni in ogenj prasketa.

Usedete se zraven poglavarja, žene in otrok.

Moški, ženske in narava. Tako kot je vedno bilo in mora biti.

V to smo bili precej prepričani skoraj vsi.

Številna ljudstva, imenovana tudi plemena, so živela v naravi, z naravo, od narave in tako naprej. Morda mislite, da niso vsa ljudstva sveta poznala homoseksualcev, transeksualcev in izbire spola že v zgodnjih letih? Tega enostavno nismo vedeli. Ni nas zanimalo.

So Inuiti mučili svoje otroke, jih indoktirinirali in jim škodovali, ker so nekaterim že pred rojstvom dodelili ime pokojnega prednika? Na primer, da mu je bilo ime Franc. S tem imenom so potem klicali otroka, četudi je bila punčka. Morda so to punčko tudi obravnavali kot Franca, ki jim je prišel iz onostranstva nekaj povedati?

Spolna in tudi družbena identiteta, kot jo mi definiramo, je v številnih avtohtonih skupnostih imela duhovne pomene. Na kratko jih ni moč opisati. Lahko pa naredimo oris osnov.

Sta se lahko poročila dva istospolna? Da.

Vzgajala in učila otroke? Da.

So bili v skupnosti spoštovani? Da.

Naj vmes spomnim, da gre za ljudstva, ki so živela daleč od »prave vere«, plastike, lokomotive in podobno. Gre za lovsko-nabiralniške skupnosti, nomadske in tudi skrajno severne prebivalce zdaj ameriškega kontinenta. Kožuhi, sulice, reke in dva spola? Samo v "kavbojskih" filmih.

Verjamem, da nekateri potomci in potomke avtohtonih skupnosti nočejo imeti nič z LGBTQ gibanji. Ničesar. Beli človek in naš pohlep izmaliči in spolitizira vse, kar je za nekoga sveto. Ne naravno, sveto.

Nekateri istospolni iz avtohtonih skupnosti pa ravno obratno, ne želijo živeti v rezervatih, ki so jim jih teroristi namenili kot ozek taboriščni prostor. Ne marajo odgovornosti, ki jih imajo »two-spirit« osebe v njihovi kulturi. 

Bolje ne bi mogli opisati sodobne potrošniške družbe, katere manjšina so tudi »geji«. »Užitek« in »ugodje« sta naše merilo življenja. Industrijsko ubijamo živali, mučimo ekosistem in z ljudmi delamo kot s smetmi. Sprevrženi smo do konca. Nočemo odgovornosti. 

Človekova naloga je ohranjanje dediščine, ki smo jo dobili: čistega zraka, pitne vode in rodovitne zemlje, živali in ljudi. Nas pa dnevno razdvaja vsak, ki ima pet minut časa.

Vse kaže, da se bodo prerokbe indijanskih modrecev uresničile, beli človek je obseden z denarjem. In referendumi.

Kaj ima spol pri tem? Kaj duša? Kaj človek? Prisluhnimo preriji v sebi, če je že ni prekril asfalt.

twitter

twitter


Bi se Jezus včlanil v klub Češplja?

Bi se Jezus včlanil v klub Češplja?

Patriotizem: navodila za uporabo

Patriotizem: navodila za uporabo