Od Pariza do Šentilja

"Če je Francija jabolko, je črv že v njem."


Zapis, ki ga je delil Pepe Escobar, brazilski raziskovalni novinar, ne bi mogel bolj nazoren: “Vaše vojne, naši mrtvi.”

Jasno je, da po včerajšnjem napadu v Parizu nič ne bo več kot je bilo. Charlie Hebdo - to je bilo nekaj drugega.

Zdaj pa so bili napadeni naključni civilisti: 127 mrtvih, 200 ranjenih, med njimi polovica kritično. Odgovornost za napad so prevzeli ekstremenisti IS, kot povračilni ukrep za francosko vmešanje v Siriji, tako pravijo. Francija je prvič po letu 1944 uvedla rigorozne varnostne ukrepe. Predsednik Sirije Bašar al Asad je bil jasen: "Zdaj veste kaj se dogaja v Siriji zadnjih pet let." Ampak on v Evropi ne šteje.

Zdi se, da je 76-letni Francoz, ki je Angelique Chrisafis za Guardian povedal naslednje besede, ujel bistvo:

"Francija bo zelo težko ustavila takšne napade. Če je Francija jabolko, je črv že v njem." 

Kdo pravzaprav stoji za tovrstnimi vojaškimi vmešavanji, hudimi terorističnimi napadi in izživljanjem nad civilnim prebivalstvom? Politika, ki jo vodijo brezdušne korporacije ali tako imenovana elita.

Patološka potreba po nadvladi in moči. Evropska in ameriška kolonialna politika nista imeli usmiljenja. Dolga stoletja. Seveda sta utrpeli tudi hude izgube, a cilj je bil jasen. Svetovni imperij po evroameriškem okusu. Ker je najboljši, najslajši in najbolj prefinjen. Za tiste, ki vladajo. Nestrinjanje je recept za smrt.

Poniževanje in iživljanje nad državami, narodi in kulturami sčasoma pripelje do upora. Do točke, kjer ni vrnitve. Ubito je dostojanstvo, ubito je upanje. Smrt je veselica. Zato razstrelitve. Ljudem je bilo odvzeto vse.

Pa doma? Doma so ljudem iste korporacije in vladajoči pokradli vse.  Razredne razlike niso nikoli padle. Začelo se je že dolgo nazaj.

Mislite, da bodo Havaji pozabili?

Mislite, da bo Irak pozabil?

Mislite, da bo Avstralija pozabila?

Mislite, da bo Južna Amerika pozabila? 

Mislite, da bo Severna Amerika pozabila?

Mislite, da bo Afrika pozabila?

Kaj pa domoljublje?

Najhuje pri tem je, da nam bodo prav ti vladajoči, ki so s tako lahkoto uničili svetovno dediščino številnim, s še večjo lahko uničili domoljublje v Evropi. Ker je po novem označeno kot sramotno, zaradi zločinov, ki jih je povzročil njihov pohlep.

Kaj je imela na primer skromna nemška kmetica s Hitlerjem? Jedla je rženi kruh, ko so sina poslali na rusko fronto s katere se ni vrnil. Kričala je, ko so sovjetski osvoboditelji odvlekli njeno hčerko. Rženega kruha ni bilo več.

Zdaj k njeni vnukinji prihajajo begunci, ki jih ne razume. Ne zanima jo politika. Rada ima rože in čipkste prte. Morda bo tudi to kmalu nezaželeno. Bo njenega sina NATO poslal v Sirijo ali pa bo njena občina izgubila identiteto zaradi beguncev? Za koga? Spet!

Jutri je napovedan shod Avstrijcev in Slovencev na Šentilju. Nekateri želijo zapreti meje. Med begunci so tudi teroristi. Bojijo se. Druge kulture. Napadov. Tega, da že zdaj komaj živijo. Ne razumejo. To ni domoljubje, to je panika.

Evropa je pokazala svoj obraz. Puder se je spral, maskara se je razmazala in ustnice so razpokale. Ljudem padajo maske. Skozi krvave oči si zrejo nasproti. Reveži v Evropi in reveži iz Bližnjega vzhoda.

Gospoda briše daljnoglede. Na grajske balkone so prinesli naslanjače. Nemir brezpravne raje se je začel. Terorizem je njihov potomec, ki je prišel pretepati naše, ki že zdaj nimajo za malico.

Težki časi so, ne pustimo si vzeti dostojanstva in svoje kulture, prav tako pa dosledno spoštujmo druge.

In še nekaj zelo pomembnega, gotovo ste opazili, da se je v zadnjem času zloraba vere dramatično povečala. Spomnimo se - dolga, krvava in krikov polna stoletja zločinov so bila izvedena v imenu Jezusa.

Če zdaj zlorabjajajo teroristi Alaha, tega ni kriva vera, kakor ni bil za zločine Vatikana odgovoren Jezus. Ampak ljudje z načrtom. To je ta črv.

Moja muslimanska izkušnja

Moja muslimanska izkušnja

Priročnik: Kako postati žleht baba